Vereniging Eigen Huis adviseert

7 maart 2016

In het artikel “Onderhoud – Flinke klus” in De Telegraaf van zaterdag 5 maart adviseert Vereniging Eigen Huis (weer) een VLOK-lid in de arm te nemen.

Wie een eigen huis heeft, weet hoe belangrijk het is om het goed te onderhouden. Zo’n pand is immers waardevast. Dat is weer belangrijk op het moment van verkoop: een nette woning die geen gebreken vertoont, doe je makkelijker van de hand. Bovendien ligt de verkoopprijs hoger dan als de koper veel achterstallig onderhoud moet uitvoeren.

„Vroeger kon een koper voor klussen aan het huis eenvoudig geld lenen, maar dat kan niet meer”, legt een woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit. „Wie zijn huis wil verkopen in een straat waar andere huizen te koop staan die dat er niet netjes uitzien, wint het eenvoudigweg van de concurrentie.” Maar misschien de belangrijkste reden om het huis er pico bello te laten uitzien, is dat het veel fijner woont.

Twee soorten onderhoud kunnen worden onderscheiden: doorlopend onderhoud, bijvoorbeeld het buitenwerk tijdig schilderen, en groot onderhoud, zoals vervanging van de cv-ketel. Volgens Vereniging Eigen Huis zijn de meest voorkomende klussen: vervanging van het dak, vervanging van de dakgoten, binnenschilderwerk kozijnen, buitenkozijnen vervangen, binnen sausen, binnen stucen, gevelbekleding vervangen, voegwerk buiten, een nieuwe cv-ketel, buitenschilderwerk en isolatie.

Over het algemeen zijn dat flinke projecten die lang niet iedereen zelf kan uitvoeren. In dat geval moet dus een klusbedrijf of een aannemer worden gezocht.

VEH raadt aan om alleen met die mensen in zee te gaan die bij een branchevereniging zijn aangesloten zoals Vlok, de branchevereniging voor klussenbedrijven. „Zulke klussers hanteren goede consumentenvoorwaarden. Mocht er een geschil zijn, dan kan een klager eenvoudig naar de geschillencommissie stappen.”

Daarnaast wordt aangeraden om altijd op de sites van de desbetreffende bedrijven te kijken waarmee u in zee wilt gaan. Daar staan vaak referenties. „Check deze, want die geven een goed inzicht. Maak tot slot goede afspraken en zet ze op papier.” Dat kan narigheid achteraf voorkomen.

Gaat u verbouwen? Let op het btw-tarief. Voor sommige werkzaamheden betaalt u 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%, zo meldt Vereniging Eigen Huis. Dit gaat op als uw huis ouder dan twee jaar is. Onder het lage btw-tarief vallen onder meer de arbeidskosten voor vloer-, dak- en gevelisolatie. Ook voor schilderen, evenals stukadoren, behangen en schoonmaakwerk aan de binnenkant geldt het speciale tarief. Let altijd op het onderscheid tussen beide percentages!